Fåren








Partille kommun äger jordbruksmarken i Lexby sedan 1960-70 talet. Vi odlar marken och har hästar på bete. Hästarna kan dock inte beta överallt. Den gamla fägatan och stengärdesgårdarna höll på att växa igen av allt sly. Kommunen började röja området 2006. 2007 köpte vi våra första 10 Gotlandsfår från Ingemar och Margareta Zachrisson på gården Mysten i Hemsjö.


Bete
Får är mycket duktiga landskapsvårdare. De älskar att äta löv. De betar så fint runt stenarna och deras små klövar jämnar till marken. Lexby by har anor från 1500-talet och fårens betande plockar fram de gamla husgrunderna och man kan ana det gamla kulturlandskapet mer och mer.

Ull
För fårens välbefinnande klipper vi dem två gånger om året. Fåren klipps i februari , ca en månad innan lammning. Andra klippningen sker i slutet på september. Ullen som klipps på hösten är finast. Den är ren och man ser många olika grå nyanser och olika lockar. Lammullen är mjukast. Ullen kan användas till så mycket. Vi lämnar ull för att spinna till garn på spinneriet ”Ull i väst”. Vi lämnar även ull till Aja på Orust, ManuFactus, för att få ullen kardad, tvättad och färgad.

Skinn
Vi har Gotlandsfår, eller pälsfår som de också kallas. Lammen är svarta när de föds, men det dröjer inte länge förrän man ser att de börjar bli grå. Avelsarbetet är viktigt för att få så fina och friska djur som möjligt. När lammen är cirka 110 dagar så mönstras de. En utbildad mönstrare tittar på varje lamms lock, färg, kropp och gör slutligen en helhetsbedömning. Målet är att få vackra och glansiga skinn. Vi säljer hela lammskinn och syr även tofflor, vantar, mössor, västar, mjukdjur, kuddar med mera efter beställning.

Kött
Våra lamm föds i fårhusen under april månad. De första levnadsveckorna tillbringar de inomhus och har möjlighet att gå ut på dagarna. När vädret blir finare och lammen stabila släpper vi ut dem på betesmarkerna. Där går de med sina mammor under ett halvårs tid, tills det är dags för slakt. Lammen slaktas på Ljungskile slakteri. Vår besättning är testad och fri från Maedi Visna, vilket är en sjukdom som får kan drabbas av. Vi tar träckprov två gånger om året för att kunna upptäcka inälvsparasiter. Vi ger även alla får och lamm fästingmedel samt vaccinerar tackorna. Vi gör allt detta för att djuren ska må så bra och vara så friska som möjligt.





Vi är med i Elitlamm - ett fårdataprogram som hjälper oss att få en bra överblick över fåren och aveln. Vi är även med i Fårhälsovården, Svenska Fåravelsförbundet och Bohusläns fåruppfödare.


© 2021 Lexby Gård  |  Gamla Lexbyvägen 9, 433 31 Partille  |  0705 44 66 97