Mathantverket

Förädling
Hösten 2011 köpte vi in maskiner och började göra äpplemust av frukten. Det är fantastiskt spännande att lära sig att förädla äpplen på detta vis. Länsstyrelsen, Hushållningssällskapet och Lokalproducerat i Väst hjälper till med kurser och rådgivning. Vi planerar att bygga en lokal där vi kan förädla äpplen och andra produkter.


I den gamla byn finns det många äppleträd. Bönderna i Lexby sålde frukt, ägg och grönsaker på torget och var mycket kunniga vad gällde odling. Idag är träden väldigt stora och bär mycket frukt. Här finns många olika äpplesorter som Filippa, melon/citronäpple, Bramley, Läderrenett, Belle de boskoop, Ingrid Marie, Husmoder, Rosenhäger, Holsteiner cox, Cox orange, Transparente blanche, Kaniker. Det växer även mycket vildapel i området. Partille biodlarförening har bikupor i byn vilket främjar trädens produktion och leder till mer och finare frukt.




































Äpplemust
Äpplemust 37cl. Pastöriserad.
Inga tillsatser.







Fläderlemonad
Fläderlemonad 37cl. Pastöriserad.
Ingredienser: Fläderblom, citroner, socker, vinsyra, vatten.







Äpplemust Bag-in-box
Äpplemust 3 liter. Pastöriserad.
Inga tillsatser.







6-pack äpplemust med hållare
Äpplemust Presentförpackning. Pastöriserad.
Inga tillsatser.







© 2021 Lexby Gård  |  Gamla Lexbyvägen 9, 433 31 Partille  |  0705 44 66 97